Tule Sukuseuran ystäväksi FB:ssä
Paina tästä.

Tervetuloa Levälän Sukuseuran sivuille.

Uusi sukukirja: Bärs-släkten, Del 2 Levälä-släkten, Del3.2 julkaistiin kesällä 2012.

Tilausohjeet löytyvät tästä.

Levälän suvun historia

Levälän suvun alkujuuret ovat Uudenkaarlepyyn Ytterjepon kylässä oleva Levälän tila. Levälä sijaitsee Lapuanjoen itärannalla noin 8 kilometriä etelään Uudenkaarlepyyn keskustasta ja noin 2 kilometriä pohjoiseen valtatie 8:n ja kantatie 67:n risteyksestä. Vanha tila on jakautunut useihin pienempiin tiloihin, jotka kaikki ovat osa elävää maatalousmaisemaa.

Levälän tilan historia ulottuu 1550-luvulle, vaikka aika ennen Isovihaa 1700-luvun alkuun on jonkinverran epäselvä. Kevättalvella 1714 Isonkyrön Napuen kylän luona käydyn taistelun jälkeen alkoi suuri väestön pako Pohjanmaalta. Tässä vaiheessa myös tällä alueella tyhjenivät useat talot alkuperäisväestöstä. Venäläiset vangitsivat useita ja veivät mm. Pietariin orjatyöhön kaupunkia rakentamaan.

Vuonna 1718 myi seudulle jäänyt vanhaan Levälän sukuun kuuluva henkilö tilan seudulle muuttaneelle Erik Simonssonille, joka myi tilan kuitenkin jo 1727 toiselle muuttajalle, Zachris Erikssonille. Hänen poikansa, David Eriksson avioitui ennen sotaa Levälän tilan omistaneen perheen tyttären, Maria Hansdotterin kanssa. Näin liittyivät toisiinsa vanha ja uusi Levälän suku.

Uuden omistajasuvun katsotaan tulleen Topparin talosta entiseltä Tiistenjoelta, joka nyt kuuluu Lapuan kaupunkiin.

David Eriksson on nykyisen Levälä-suvun kantaisä. Hänen lapsensa kahdesta avioliitosta ovat eri sukuhaarojen lähtöhenkilöt

ensimmäisestä avioliitosta

Anna s.n. 1726 F
Maria s.n. 1730 G
Anders s.n. 1732 H
Erik s.n. 1733 B
ja toisesta avioliitosta

Henrik s. 1740 C
Johan s. 1742 D ja E
Margareta s. 1750 K
Isak s. 1763 L

Levälän sukua ovat tutkineet veljekset Eugen ja Pär-Erik Levlin. Eugen aloitti työn vähitellen jo opiskeluaikoinaan 1930-luvulla ja jatkoi sitä kuolemaansa asti 1977. Pär-Erik tuli vähitellen mukaan ja eläköitymisensä jälkeeen 1980 jatkoi hän suvun tutkimista ”päätoimisesti”. Hän on ilman muuta se, joka on tehnyt suurimman osan työstä ja koonnut nykyiset sukukirjat.

Suvun juuret ovat Uudenkaarlepyyn seudulta ja siellä asuu edelleenkin suuri osa sukua. Tänään suku on levinnyt paljon suuremmalle alueelle. Esimerkiksi suuri osa B-linjan jäsenistä asuu Kajaanin seudulla. Suuri siirtolaisuus ”Ameriikkaan” 1800-1900 lukujen vaiheessa aiheutti sen, että suuri joukko suvusta on nyt siellä. Samoin muuttoliike Ruotsiin 1950-70 vuosina löi oman leimansa suvun leviämiselle Suomesta. Eräs sukuhaara on jopa Venäjällä Pietarin seudulla.

Pär-Erik Levlinin aloitteesta perustettiin Levälän sukuseura 1979. Seuran tarkoituksena on tukea sukututkimusta ja palvella yhdistävänä lenkkinä suvun jäseniä. Jäsenmäärä on vaihdellut 600-800 välillä.